考考下試個腦不斷loop同一首歌係咪病黎㗎?

AfterSchool
AfterSchool 2020年01月23日
唔知大家有冇試過考考下試個腦突然諗起啲歌,之後成個腦都會不停狂loop個一首歌,専心唔到做測驗卷😭萬一前個晚唔夠訓,神智不清嘅時候甚至寫埋啲歌詞落份卷度...究竟考考下試loop歌係咪病黎㗎?等我話你知道啦!

唔知大家有冇試過考考下試個腦突然諗起啲歌,之後成個腦都會不停狂loop個一首歌,専心唔到做測驗卷😭萬一前個晚唔夠訓,神智不清嘅時候甚至寫埋啲歌詞落份卷度...

 

考考下試個腦不斷loop一首歌係咪病黎㗎?

依一種現象叫耳蟲,將腦中嘅音樂比喻成一隻蟲。一位喺美國辛辛那提大學做教授嘅James Kellaris,提出咗一套認知搔癢(cognitive itch)嘅理論黎解釋耳蟲嘅現象,就好似你身上某一個地方俾蚊叮而紅腫,越癢就越抓。耳蟲現象亦都一樣,當你嘅大腦被某段音樂旋律洗咗腦,喺你嘅記憶入面都會開始發腫並發癢

 

認知搔癢?係咪所有音樂都會引致㗎?

根據Kellaris嘅研究,有以下特質嘅音樂特別容易造成認知搔癢:

1. 反覆嘅旋律

當一首歌好聽、好記、好唱,旋律和歌詞都好有魔性,就會對我們嘅認知產生刺激,聽完之後個腦就會開始不停狂loop,有時真係想停都停唔到。就好似早一排好興嘅sas sss,ppap咁。(小編表示:都幾早吓....)


2. 簡單嘅音樂 

簡單嘅音樂相比起編曲複雜嘅歌更加容易記喺腦到,例如一啲兒歌通常相比起一啲古典音樂更加容易引發依一種現象嫁。

 

有咩解決方法?

最簡單嘅方法就喺考試唔好聽啲節奏強勁嘅歌,尤其喺睡覺前。

如果真係想聽歌,建議聽一啲冇歌詞,或者一啲旋律舒緩節奏緩慢可以令到成個人放鬆心情嘅純音樂,千其唔好聽一啲洗腦歌或者一啲考試禁歌呀

 

【Reference】

https://bit.ly/2LuLwF0 

https://bit.ly/2Nuh9Pl