數學
開放報名

MC Killer 技巧班 3

暫無評分
Gary Maths 任教
$1000
適合 F.4 - F.6 同學
2堂,共1小時33分鐘
70頁中英對照筆記
一年內無限次網上重溫
無條件退款保證 (受條款及細則約束)
適合 F.4 - F.6 同學
2堂,共1小時33分鐘
70頁中英對照筆記
一年內無限次網上重溫
無條件退款保證 (受條款及細則約束)

課程概覧

目標好清晰!解決所有 Geometry 幾何題型,呢度佔 DSE 5-8 分

課程內容

  1. 2D Trigonometry 2D 三角學
  2. 3D Trigonometry 3D 三角學
  3. Mensuration 求積法
  4. Circle and Tangent 圓及切線

課程三大方針

掌握計數機搶分功能
將 Cal 機變成「屈」機
 
基本上 DSE Maths 卷有接近一半嘅分數係可以唔洗用腦, 直接用計數機就可以答啱。喺 6 堂課程入面, 你會掌握Cal 機唔同嘅隱藏內置功能, 學識用唔同嘅 program 秒題,double 你做 MC 嘅速度!
 
提昇臨場心理素質
確保你喺實戰上能夠完美發揮
 
MCQ 嘅時間喺決勝關鍵, 正所謂「有機撳機,冇機用Skills」, 特別喺 aim 攞 Lv5+ 嘅同學, 切記唔識做一定要飛咗佢做其他先!所以課程入面會同你全面部署做卷策略, 提昇你做題嘅節奏, 無需浪費寶貴嘅時間。
 
以速度、準繩度為方針
大幅增加你攞 5** 嘅機會
 
完成為期 4 堂,每堂90分鐘嘅精讀課程,你做 Maths MC 嘅能力將會「由內到外」有 180 度嘅轉變!所有 Skills、Program 以至 Concept 都可以喺 MC 卷上即學即用, 100% 確保你至少可以慳 20-30% 時間處理其他部分。

課程三大配套

4大必入Program
靠 program 冇腦解決大量 MC 題目,再集中火力處理更深嘅題目
 
終極 MC 精讀筆記
清楚介紹一定要識嘅 DSE 計數機功能,再送上大量題目例子,係攞 5** 同學必備嘅筆記
 
最強實戰級測驗
定期測驗,確保你跟得上進度,感受咩係「速度x準成」

MC Killer 技巧班

技巧班嘅目標只有一個 ! 就係利用計數機所有嘅秘技, 喺 8 分鐘內完成最少 15 條 DSE 級嘅 MCQ (每條 30 秒內)!

上課班次

請按你的需要選擇合適班次,每班名額有限,額滿將停止收生。
中英對照筆記
直播班 1
尚餘少量名額
星期日|05:00 - 06:30
24/1, 31/1, 7/2, 14/2
直播班(安在家中輕鬆上堂)
中英對照筆記
錄播班 2
尚餘少量名額
星期一|11:00 - 12:30
25/1, 1/2, 8/2, 15/2
互動式錄播班(導師或其團隊會在場即時為同學解答問題)

關於導師

你唯一嘅DSE數學應試專家
你唯一嘅DSE數學應試專家

Gary Maths

你唯一嘅DSE數學應試專家
GARY於中大就讀金融系,於2017 DSE上場數學親奪5**,【MC更加用一半時間輕取滿分成績,最後全卷達98%!】
短短兩年間已累積近150位學生,當中不乏傳統名校學生(包括德望學校、瑪利曼中學、香港華仁書院、協恩中學、皇仁書院、瑪利諾修院學校),亦曾幫助 Band 3學生奪星和自修生輕鬆由4升至5*。
靠嘅係一套貼地簡易嘅數學學習方法,【將概念簡化,再配上我嘅自制獨家精讀筆記、全方位計數機技巧應用,定必可以將你嘅數學應試能力推上至另一高峯!】
IG:@DSE.MATHS.GARY

學生評價

Tsz Cheuk TC
Tsz Cheuk TC
我覺得Gary Sir嘅教學好好呀, 今次第二期都學到唔少嘢。Gary Sir係今次第二期幫我去理解返一啲我本身喺Paper 2裏面一直都唔識做嘅題目, 例如Gary Sir喺今次第二期嘅第一堂就教咗做直線方程嘅MC技巧, 解釋得好清楚, 所以都算係好快掌握到呢個技巧。Gary Sir教授嘅技巧實用性極高, 當中有啲技巧真係從來都未聽過。加上Gary Sir仲會講埋12月嘅時候應該點樣溫數學。Gary Sir設計嘅筆記內容豐富, 會教好多唔同題型嘅解題思路同埋答題方式, 仲會教好多使用計數機嘅方法同埋各種實用嘅Program, 令自己計數嘅速度可以加快兼且保持準確度, Gary Sir仲會提點我哋一啲我哋平日好容易會遺漏同埋失誤嘅地方。所以總括而言, 今次第二期真係好實用, 令我獲益良多。
wkchan
wkchan
我覺得Gary Sir嘅教學好好呀,真心真係學到唔少嘢,同埋Gary Sir嘅Program超正!幫到我可以喺一啲MC用較短嘅時間完成!教學內容都幾豐富同埋實用, 包含咗唔同嘅其他同埋課題。我亦透過呢個課程加深咗對計數機嘅認識!利用計數機嘅Program亦可以幫我大大提高做DSE MC嘅準繩度。之前唔識嘅嘢原來我都可以用一啲簡單嘅方法就可以解決到。Gary Sir仲會確保我哋嘅學習進度跟得上, 第二堂一定會溫第一堂嘅嘢。所以呢一個MC Killer Course真係值得去上。
Joanne
Joanne
教學內容都幾豐富,包含咗不同既技巧同課題。對於我嚟講個速度岩岩好。成個課程輕鬆易明但係真心學到不少嘢。好多時候我哋老師會想我哋用返逐步嚟既方法去解決mc,但係其實用一d program去幫手唔代表真係無腦做數,都要有concept先係真係學數,所以阿sir係教禁機既同時都不時提返我哋一d重要既concept。
J c
J c
我個人表示很喜歡老師的教授內容,不但有很多題型的操練和分析,更加有講解簡單快捷的做題技巧,以致在校內考試測驗,甚至公開試上可以穩操勝券,如魚得水。還會經常題型我們有什麼要注意的地方,我最喜歡就是計算機程式的部分,不但講解清晰,內容簡單,完全能夠提升我做題的速度,非常好。
Agnes
Agnes
我覺得Gary Sir教得好好啊🙈🙈教嘅時候好清楚,當自己做其他exercise d mc都覺得用佢d方法做真係做快咗好多🙈🙈(雖然本身數低唔差用普通方法做都ok快)上堂速度都ok,有比足夠時間我哋做,而講解嗰答案就好清楚。雖然第一次用program或者calculator function會做得慢d,但之後都可以係time limit之內做完🙈🙈
Lemon
Lemon
阿sir D program 好正!!! 以前一直都係入 YouTube 果D所謂一定要入嘅program...不過好多時候自己唔知自己入左D咩 完全唔識用... 而阿sir 將program 要點撳同點用 都講得好清晰...依家做數快咗好多...另外仲幫我消咗D concept...我唔曬再死背D equation... 行過路過嘅就唔好錯過依個course 啦:)))))))))))))
ゆきのかわいです
ゆきのかわいです
阿sir D program 真心正! 以前一直都係上 YouTube 果D一定要入嘅program.不過好多時候自己唔知自己入左D咩. 而阿sir 將program 要點撳同點用 都講得好清晰依家做數快咗好多另外仲幫我消咗D concept之外 有D skills 都好正 我唔洗再做MC 甘慢...
Emily l.
Emily l.
好有用 上完之后能夠非常之快速地完全好多唔同嘅題型 甚至有很多的技巧都能夠用在paper 1 的題目上 十分實用和可以以很迅速地完成題目 而且會提點我們一些平日很容易遺留及失誤的地方 很不錯
valwyerie
valwyerie
Gary sir 教得好清楚, 每一個 chapter 會先講下基本 concept 同 點用 cal 機,再比我地試做題目, 然後教更快而準 ge 方法。定時問我地跟唔跟到, 確保每一個同學 ge 學習進度一致。 第二堂一定會重溫第一堂學 ge 野 :)
Jessica
Jessica
我可以在考試時答得更快,內容實用,有充分解說,可以理解明白。在運用的過程,覺得沒有白費時間上堂。呢個班真係值得一上,之前唔識野上完堂就會嘩然,原來可以用一啲簡單嘅方法

常見問題

絕對可以, 我教過嘅大部分學生只要跟足我嘅方法, 30 秒之內做完一題基本無難度!
有, 請同學留意 WhatsApp Group 嘅最新消息。
當然可以, 因為喺筆記入面已經詳盡解釋所有嘅撳法步驟, 同時都會手把手教你點撳!
唔會再開喇!一年得一次, 因為暫時要將資源主力放喺常規課程嘅學生, 有興趣嘅同學都可以了解下 Gary 嘅《皇牌數神特訓營》常規課程。
仍有其他疑問?查看全部常見問題 聯絡客服
數學
開放報名

MC Killer 技巧班 3

暫無評分
Gary Maths 任教
$1000
適合 F.4 - F.6 同學
2堂,共1小時33分鐘
70頁中英對照筆記
一年內無限次網上重溫
無條件退款保證 (受條款及細則約束)
MC Killer 技巧班 3
暫無評分
課程費用
$1000