第4期課程正式開放報名!

立即搶先留位

110位學生已經報讀

DSE CHEM MASTERY:中五常規課程

4.8 (370)
丨484位學生已經報讀

係呢套常規課程入面, 我會將DSE CHEM嘅必學概念、最強嘅解題思維、實戰嘅做題技巧, 一步步咁傳授比你, 同你遂一拆解 DSE CHEM 嘅各大課題 !

$1000/期 每期 4 堂 每堂 1.5 小時
設直播班、真人班 (可隨時網上重溫)
每期送上全彩濃縮筆記 及 200 頁嘅終極題庫
定期小測了解進度 由TC親自遂一評改
無限WhatsApp支援 同你一齊應付 DSE

課程概覧

溫 CHEM 只要用啱方法,九個月絕對可以追翻三年進度!

係呢套常規課程入面, 我會遂一將 DSE CHEM 嘅必學概念、到最強嘅解題思維、再到實戰部分嘅做題技巧一步步咁傳授比你, 同你遂一拆解 DSE CHEM 嘅各大課題 !

 

完成課程後你將可以⋯

1. 正確高效學習方法, 等你節省大量溫習時間、行少啲冤枉路

2. 無腦解決至少 25% 嘅 MC 題目, 為你節省更多時間去完成剩底嘅題目

3. 掌握 Essay 題型嘅重點搶分位, 務求可以全取所有 Essay 嘅分數

4. 真正理解考評出卷潛規則, 大幅提升你操卷嘅回報率

5. 利用一套萬用解題思維, 輕鬆解決 DSE CHEM 75% 嘅大熱題型

6. 輕鬆記住真正重要嘅考核重點, 無須再浪費時間死記硬背

課程特色

最強解題思維
掌握迅速讀懂題目嘅超能力
相比起華以不實嘅技巧, 我更著重以概念同思維主導嘅學習方法。只有清概念、融入我嘅最強解題思維, 你方能迅速讀懂題目考評要求, 於 DSE CHEM 嘅考試上「遇神殺神、遇佛殺佛」
100% DSE主導
確保你於實戰中能完美發揮
多年對 DSE 嘅深入分析, 令我掌握咗考評局嘅出卷趨勢、考核重點, 從而制定出一套同 DSE 要求100% 一樣嘅高效教法。再配以《THE ULTIMATE QUESTION BANK》作操練, 以保證你能於 DSE 上學以致用。
個人化課題測驗
助你製定高效溫習策略
所有學生將定期進行《TOPIC CHALLENGE》, 並由我親自作出個人化點評。搵出你嘅弱點之餘, 更加會按照你嘅 DSE 目標去定剩最合適你嘅溫習方法, 從而100%確保你可以於DSE中拎到目標成績

課程配套

#1 THE MASTER NOTE

概念實戰兼備、比教科書好百倍嘅精讀筆記
 

#2 THE ULTIMATE QUESTION BANK

Past Paper 以外你唯一需要操嘅題庫
 

#3 TOPIC CHALLENGE

助你遂步掌握 DSE CHEM 各大課題嘅實戰技巧
 

#4 LAST MINUTE CHEATSHEET

考試前你必需要睇嘅終極必背貓紙

課程總覧

第1期
已完結
教授 DSE CHEM 兩大最重要課題
  • Topic 3:Metals
  • Topic 4:Acids & Bases
了解更多
第2期
已完結
實戰操練Mole 數 & 極速重溫 Acid & Alkali
  • 「先理論、後實戰」教學方針
  • 睇透 Mole 基本 concept,等你學到後期嘅進階課題都可以迎刃以解
  • 掌握 DSE 必出嘅幾個 Mole 數題型,數底幾差都可以穩奪呢部分嘅分數
  • 極速重溫 Acid & Alkali 考核重點
了解更多
第3期
已完結
重點攻陷 Acids & Bases 必出 DSE 題型
  • Acids & Bases 嘅分別
  • 必學嘅 Chemical Reactions
  • Basicity 嘅概念,以及 DSE 往年嘅出法
  • Concentration 嘅概念以及 Dilution 嘅出題方向
  • 計算 pH 嘅方法以及做實驗時用嚟量度 pH 值唔同方法嘅唔同用法
  • Strength of Acids & Alkalis
了解更多
第4期
開放報名
輕鬆拆解 Acids & Bases & MW I
  • 輕鬆拆解同 Neutralization 有關嘅複雜題型
  • 獨自完成 "Back Titration" 嘅殺手級題型
  • 掌握 "Isotopes" 必學概念及 DSE MC 常見題型
  • 學識 Bonding 嘅特性、強度以及 DSE 嘅考核重點
  • 輕鬆判斷、分辦 Giant Metallic, Giant Covalent, Giant Ionic, Simple Molecular Structures
  • 完美寫出滿分、DSE大熱嘅 "Comparison Essay"
幫你輕鬆考好DSE CHEM
幫你輕鬆考好DSE CHEM

The Chemist🧪

幫你輕鬆考好DSE CHEM
🚀定期分享 DSE CHEM 嘅學習心得、應試技巧
.
🧪港大化學系畢業.專科專教
🎖港大理碩士學歷.鑽研最強教學法
🏅曾與港大教授進行兩年教育研究
🏆多年DSE教學經驗.曾教授近百學生

學生好評

Alkaline
Alkaline
5
TC !!!!!!!!!!!!
謝謝你拯救我的chem✨✨
之前我一直都耽誤chem 因為我真的很不喜歡日校老師的教法,但是我沒有找幫忙。
其實沒有真的很挑剔的地方,只是希望就是可以再快一點答我們的信息(我也明白其實你真的很忙啦🙆🙆🙆),告訴我,其實chem 很有趣 值得投資時間在上的一個科目。
我也知道我很壞,我真的放不到那麼多時間,因為不停也有新的任務蹦出來,我也覺得很抱歉,有一點點浪費你的心血。
不過怎麼樣我也要一定抽時間出來。
因為我也覺得你真的很有熱誠,
基本上日校老師也不會特地幫我們做很多的test and quiz 而且是每一堂都幫我們溫習,覺得你真的很有passion幫我們准備了很多很多練習,我也還沒有做完。
但是我真的很喜歡你的課堂哦!!
🔥
🔥
5
上年因為完全受到疫情嘅影響,我完全係感受到學校網上教chem 嘅 hea, 搞到我連一啲最基本嘅acid and base concepts 都唔清唔楚,好彩去到九月,TC都仲會同我哋溫返上年學過嘅嘢,我而家都開始掌握到呢一課,所以如果你上年同我一樣都係學得唔好,我就真係好推薦呢個課程!
Azurain_rita
Azurain_rita
5
TC真係講解得好詳細同好細心,我之前真係唔識計mole數,問極學校老師都唔明,但係聽完TC嘅講解之後已經可以好快咁做好比較簡單嘅題目,有啲難嘅題目就算本應唔識做,聽完TC嘅講解之後都會慢慢明白同做到。呢個course真係令我對mole嘅concept清咗好多。
blu
blu
5
唔快無慢嘅節奏!第三期開始教mole數,係我最弱最驚個部分,但係chemist個解體方法,帶我地一步一步咁諗,我覺得我計數嘅思路清晰左好多,而且有好多exercise做,可以比我知自己程度係邊!仲有好多唔同嘅比喻,雞蛋糖...令我可以好容易咁記得d概念!
Michelle
Michelle
5
之前試咗上mole個堂就覺得TC教得好清楚,於是就報咗regular第三期溫返Acid& Alkali啲個課題 份notes好清楚咁解釋唔同嘅concepts,又有好多練習俾我哋做,學完真係明晒,亦都明白DSE嘅出題模式。 之後都會繼續上,清返上年疫情停課學得唔好嘅課題!!
Adrianho
Adrianho
5
最好嘅地方係每次TC都可以將啲題目解得好通透清晰😂好多學校中上堂唔明白嘅都比佢低能化咗🤣上每一堂都做都溫故、清concept,同埋知新、學新嘅concept同時都有實戰時間。雖然chur但係chur得好開心同埋唔會d concept變得1999🤤
無限次重溫

你不需要害怕跟不上課堂進度,報讀真人/直播課程後的一年內可以無限次重溫課程

無條件退款保證

若你上完首堂後,對課程內容、導師風格、以至筆記設計有任何不滿,均可隨時申請全額退款

常見問題

絕對可以,我歷屆嘅學生就係最好嘅證明。只要你跟住我嘅教法一步步去擊破所有課題,再按照我嘅溫習指引去高效進行操練,要拎 lv 5+ 絕對唔係咩難事。
為保質素,最多只會收 100 個常規學生。因為除咗教學以外,我亦會花好多時間去批改學生嘅《Topic Challenge》,務求完全掌握每一個學生嘅學習進度,再為每個學生制定最適合佢嘅操練方法。
我過往有個 Band 3 學生跟我 6 個月,由 lv 1 - 2 底升上 lv 5。所以唔好問我有無得救,要問翻你自己有幾想拎到個靚 Grade。只要你有心,我一定會全力幫你!
唔建議。一嚟唔敢講有無位剩(今年只收 100 個學生),二嚟我嘅課程設計好緊湊,錯過一堂出嚟嘅效果都可以差好遠。
放心,我會有成套網上課程比你於 DSE 前無限免費重溫。有問題你可以隨時 WhatsApp 問我,我定必親自解答你。(為咗貼心照顧每個學生,我真係唔會收太多學生)
唔會,一年得一次,因為次次都收爆學生同埋大家都會跟我跟到最後。所以你真心想學好 DSE CHEM 的話,呢個將會係你嘅最後機會。