DSE English:Writing「爆 Point」特訓課程

4.8 (18)
丨75位學生已經報讀

$1400/6 堂 每堂 1.5 小時
線上課程隨時重溫 無懼疫情彈性上堂
送上精彩筆記 保證最佳學習體驗
無限WhatsApp支援 歡迎任問有關英文嘅問題

課程概覧

完成課程後你將可以⋯

  • 了解 Paper 2 Writing 考評要求,明白隱藏題目要求,避免因審題錯誤/無扣緊題目重點而失分。
  • 預先準備好一系列萬用論點入考場,避免因「臨時諗唔到論點」而失分。

課程大鋼

  • 第一堂:Mini Mock Examination (1)+拆題
  • 第二堂:分析歷年考評得分位
  • 第三堂:透露改卷專員最喜愛論點大集
  • 第四堂:教授必備萬用論點集
  • 第五堂:教授近期熱話、時事趨勢議題
  • 第六堂:Mini Mock Examination (2)+拆題

課程特色

必備萬用論點
袋定論點入考場
知道大家喺諗論點上有唔同嘅困難,所以我哋準備咗一系列嘅萬用論點俾大家,當中包括:近期熱話、罐頭論點、時事趨勢等,等大家可以「袋定論點入考場」,唔再需要擔心自己因為論點唔及其他人而失分。
教授歷年考評得分位
令到大家唔再中伏
單靠高階、能夠引起 Marker 共鳴嘅論點並唔能夠全取滿分,所以我更加會為大家整合曬歷年嘅考評得分位,到底有啲咩係 Marker 希望大家寫得出,又到底有啲咩係 Marker 唔想見到,我都會一一喺課堂上向大家透露,令到大家唔再中伏。
以實戰形式教授審題及拆題技巧
以操練去驗收成果
教授唔同嘅硬知識俾大家之餘,我同我嘅 5** 嘅團隊亦準備咗兩份 Mini Mock 俾大家,等大家能夠寓學習於操練,直接以操練去驗收成果。 除咗採用緊貼考評改卷模式嘅雙評卷模式,更加由係 DSE 作文取得滿分(42+42)嘅 5** 助教同埋 Mr. J 本人進行批改,再比出極爲詳細嘅 1-1 評價你;此外,Sample essay 更加會係由 5** 助教同本人親自撰文,務求將最有參考價值嘅滿分思路同大家分享。

課程配套

#1 100% DSE-Oriented Notes

正所謂「貴精不貴多」,所以我所設計嘅筆記內容絕對係 100% DSE-Oriented,極精簡、系統化嘅設計令你上堂、溫書時可以更有效集中,唔會感到無所適從。而正正係因為呢本筆記集所有論點同技巧於一身,所以同學喺溫習嘅時候就唔需要擔心太多本筆記溫唔切,能夠順利喺 DSE 嘅戰場上成功運用出嚟。

#2 緊貼 DSE 出題模式嘅 Mini Mock

為咗提供一個實質嘅操練機會俾大家,我哋亦都會擬定高度貼近 DSE 出題模式嘅高質試卷俾大家,務求將卷二考試中會出現嘅陷阱位同埋考評暗盤一一呈現係試卷中,等同學通過有效率嘅操卷同上堂可以取得心目中嘅 5**

課程總覧

線上課程
Writing「爆 Point」特訓課程
4.8
  • 必備萬用論點
  • 教授歷年考評得分位
  • 以實戰形式教授審題及拆題技巧
了解更多
$1400
Your DSE English Strategist
Your DSE English Strategist

Mr. J English

Your DSE English Strategist
👔 DSE 輕鬆取 5**•英文考試技巧專家
🌟 七年補習經驗.超過 3,000 名學生成績顯著提升
🗣 資深辯論教練•最強 Oral 及論證技巧
📚 6 科 38 分.香港大學 BBA Law 雙學位

Mr. J 於 DSE 勇奪英文 5**,考入香港大學工商管理學學士及法學士HKU BBA Law 雙學位。憑著七年 DSE 英文教學經驗,打造出一套技巧實戰兼備 ; 幫助同學穩奪 lv 5+ 嘅教學方法 ! 成功逆轉超過 3,000 多名學生英文成續,獲無數同學家長一致好評 !

學生好評

Harry11
Harry11
5
在過往的作文過程因爲常常想不到point和例子而令到作文的内容單調乏味,因此報讀此課程,而在過程課程的確挺刷新我對作文的理解,本來覺得paper1和paper2是完全沒有關係的兩份分卷,但上完堂后才發現原來writing中可以大量引用paper1的文章内容,而重中之重是筆記多達239頁,也省去我花費時間整理過往年份内容有用的部分
IC
IC
5
老師教了我們很多寫作的技巧,而且教會我們如何有方向的寫作,並且輔以一些與文憑試曾出現過的例子,從而有大量拓展方向,讓我們可以在考試中,不再盲目無目的的亂寫一通
Anna222
Anna222
5
平時Paper 2都幾弱, 堂上面會教好多點樣喺考試入面諗多啲point去令到自己篇文好睇啲,入面教嘅skills都好有用。上完堂之後今次exam考完試著都進步咗幾多, 會繼續支持!
Gakiu
Gakiu
5
Writing 爆Point課程 教會我們如何有方向的寫作 以一些與文憑試曾出現過的例子,從而有大量拓展方向 明白左點樣先可以吸引Marker嘅眼球、引起共鳴、昇華文章。
Yukiyuki
Yukiyuki
5
好有用!!!真係唔知可以用依D方法諗到咁多points,吾使諗爆頭,浪費佐無謂的時間,字數都多佐,平時只是剛剛好有要求字數,宜家多佐好多字,內容豐富佐🤩
Hei仔
Hei仔
5
Writing 爆Point課程 我冇諗過原來平時死做爛做嘅DSE Paper 1 係可以有咁多resources比我做point 甚至可以引起Marker共鳴 原本死亡之Paper 2變得有條路可以跟
無限次重溫
報讀實時課程或購買線上課程後一年內可以無限次重溫課程內容
14日及首堂退款保證*
如對課程不滿意,可以於指定時間內申請退款

常見問題

  • 上堂跟唔切點算好?
  • 下年就考DSE , 而家 join 會唔會太遲 ?
  • 我個底好差 , 會唔會跟唔上?