新年你唔應該溫書!

新年應該要放低書本!放低DSE!好好享受呢個新年!

首先祝你豬年快樂!話就話有假放好開心,但係相信今個新年對19 DSE嚟講絕對唔算得上係咩假期,因為仲有兩個月DSE就殺—到—埋—身—喇!但今日我就會用呢篇文去說服你新年應該要放低書本!放低DSE!好好享受呢個新年!

理由#1 陪下屋企人喇

我知你為咗DSE已經犧牲咗唔少自由同玩樂時間,但唔知你又覺唔覺好似自己都少咗陪屋企人呢?佢哋都明你準備DSE辛苦唔敢點打擾你,但難得新年咪陪下屋企人出街行下、拜下年、逗多兩封利是囉~


理由#2 少溫兩日唔會死

成個DSE我當你中四開始準備,加埋有成千日咁多。而家只係叫你放一兩日假姐,唔通少溫一兩日你個grade會跌咩!Don’t FF too much!


理由#3 休息是為了走更長遠的路

正所謂「吊頸都要透下氣」,日日咁Chur其實未必係最有效嘅學習方法。研究有話原來你休息放鬆緊嘅時候,你嘅潛意識其實就開始工作,將你學嘅嘢、記嘅嘢慢慢咁係大腦重組、理解,再逐漸強化形成記憶!正如你食嘢都要時間去消化㗎嘛!


溫馨提示

如果身邊有朋友太chur溫習,記得提一提佢休息下啊!如果唔係到時有反效果就真係得不償失!


閱讀更多
升中六嘅你,呢個係你DSE前最後一個暑假,絕對係你一個好大嘅衝刺機會🔥所以今次我就想同你分享充分善用暑假之道😉

中五升中六-暑假唔想無聊hea做咩好?

AfterSchool

2019年07月31日

13
高中讀英文應該功利d,以考試作主。   Reading——建議多操多練 除咗DSE值得操,AL fill-in-the blanks都可以幫你訓練語感(但不宜操太多,難度同DSE差距太大),CE Reading都值得用黎訓練基礎理解能力同考評局D套路,畢竟無人比考評局更了解考評局。

狀元教你考好DSE英文四卷——高中篇

Monica Chan

2019年08月12日

7
我喺小學五年班嘅時候由內地嚟香港讀書,嗰個時候啲英文程度真係好差,因為內地學英文或者考試,都係給你中文,然後叫你寫翻他的英文就可以了。

我對自己的英文很自卑

culawstudy

2019年08月07日

9