瞓得少都可以好精神?

瞓得少都可以好精神?

瞓得少都可以好精神?
Ronald校工|港大化學
Ronald校工|港大化學 2019年04月07日

對於考緊DSE嘅你嚟講,每一分每一秒都係極寶貴!為咗慳時間有唔少同學更加情願瞓少啲都要讀多啲書,結果就梗係得不嘗失啦!上次就同大家講咗少少有關睡眠嘅基本知識同重要性,今次想講多少少睡眠背後嘅科學同提升睡眠品質嘅方法!

考試就話有神技姐,原來瞓覺都有?!

Sleep cycle?每個半鐘為一個循環

唔知你有無試過晨早流流比人嘈醒,即係你明明訓左好多,都會覺得成個人勁勊、個頭好似想爆炸咁?掉翻轉,有時起身又會覺得好精神、好有energy。

要解釋呢個現象,首先你要了解sleep cycle。簡單黎講你瞓緊覺果陣其實係不斷經歷緊以下呢幾個步驟:而正常人平均要完成一個cycle所需嘅時間就係約90分鐘。如果你係個sleep cycle中間突然醒咗,就會出現岩岩上面提到嘅「頭都爆」現象

了解完sleep cycle後你會發現,每晚嘅睡眠時間最好係6小時/7.5小時/9小時。但係你入睡都要少少時間。而研究顯示

一個人平均需要14分鐘先可以入睡

但呢樣野實在係因人而異,大家可以作參考去調整自己嘅睡眠時間。

點解成日都瞓唔著?

首先,每個人都有自己嘅生理時鐘,大腦會透過傳送唔同訊號,去話你知你而家身體嘅狀況。而係晚上適當嘅時候,我地嘅身體會透過釋放出一種叫melatonin嘅賀爾蒙,去幫助我地入睡。問題係由於科技越黎越發達,我地嘅生活已經離唔開手機,特別係唔少同學溫書果陣都會用電腦,而呢D電子螢幕係會釋放出一種叫藍光(blue night)嘅光線,去壓抑我地身體去製做幫助睡眠嘅melatonin,搞到你成日都訓唔著。

入睡小Tips

  1. 瞓前半粒鐘唔好用手機/電腦
    既然手機/電腦會搞到我哋瞓唔著,咁最直接嘅方法就喺瞓覺前唔好用佢哋。早少少上床,睇下今日學過嘅嘢又或者計劃下聽日要做咩,準備入睡。
  2. 確保你瞓覺嘅環境喺100%黑暗
    關哂所有燈就一定架啦,但係如果你住嘅環境真喺好難做到100%黑暗,不妨平平地十蚊雞買個眼罩瞓覺嘅時候用。
  3. 開Night Mode
    其實而家幾乎所有手機/電腦都有得開Night Mode,簡單黎講佢地會自動喺晚上將你螢幕嘅顏色慢慢變黃,一黎等你隻眼無咁勊,二黎可以減少藍光嘅釋放,幫你入睡!

總結

睡眠幾乎佔我哋人生三分一嘅時間,所以千奇唔好忽略有關睡眠嘅細節。以上嘅內容唔少都喺參考一本叫”Sleep Smarter”嘅書,入面除咗用一D淺白嘅語言去解釋睡眠背後嘅科學外,作者Shawn Stevenson更加分享咗23個睡眠相關嘅tips比大家。如果大家有時間不妨買本黎睇下!

0