點解學咩都好快就失憶?原來係⋯⋯

Ronald
Ronald 2019年04月10日
上次就講到原來一個正常人係唔溫習嘅情況,一日之內就可以忘記40%嘅學習內容!今次就教你一個簡單易用嘅方法去避免到呢個情況!

Spacing Effect - 遺忘曲線嘅死敵


上次就講到原來一個正常人係唔溫習嘅情況,一日之內就可以忘記40%嘅學習內容!今次就教你一個簡單易用嘅方法去避免到呢個情況!


間隔效應(The Spacing Effect)


透過Ebbinghaus既實驗,令我地大約了解記憶同遺忘之間既關係。同時,亦有心理學家利用「遺忘曲線」帶出嘅事實,研發左一個方法—間隔效應(The Spacing Effect),去提升我地既記憶能力。簡單黎講,「間隔效應」就係將溫習時段分係唔同時間進行


從遺忘曲線可以見到,一開始嘅記憶係最脆弱,所以溫習嘅間隔唔可以太長,最好就係隔日就溫習。然後隨住日子過去,遺忘嘅速度越慢,你亦都可以拉長兩次溫習之間嘅時間間隔。間隔效應嘅目的係透過有計劃嘅溫習間距,將「遺忘曲線」嘅形狀改變!


其他增強記億力嘅方法


除左利用間隔效應,同學亦都可以用以下方法去增強記億力:

  • 確保你所收集嘅內容係清晰明確,唔會非常混亂。例如你岩岩寫完筆記嘅話,嘗試拎張紙用圖表方式將唔同嘅概念連埋一齊,再正式開始溫習

  • 係溫習嘅過程,不斷去問自己「點解」,將重要嘅問題寫低


助你備戰DSE

【2020 DSE Mock Exam】你唯一需要嘅模擬試

現正開放早鳥報名,快啲嚟【呢度】睇下詳情喇!