唔記得溫默書?仲有呢個記憶法幫到你!

namiheidy
namiheidy 2019年06月24日
在我修中史的三年期間,不多不少都聽到一些傳說:「中史?背書啫。洗講技巧咩。」、「中史啲source冇用㗎,緊係背哂背過嘅嘢啦。」諸於此類的話令我驚訝不已。當然,背書係不可或缺的,但是亦有一定技巧可以學習的。

「死啦!唔記得今日默書啊!點算好啊?」相信唔少同學一定有試過咁嘅情況。係呢種情況下,點樣可以令自己儘快記住默書內容呢?

方法一(適合以文章形式背默的內容)

不論是英文,還是中文(白話或文言文)最緊要先睇一次內容(尤其係文言文),好多人默書會選擇死背爛背,默嘅時候又會突然唔記得自己背過啲咩,最終出黎嘅成績......

係呢啲情況下,如果你默書嘅內容係一篇文章,你可以先理解一下文章內容,將文章或者故事睇一次。大概記住文章内容,咁你默書嘅時候,就大約憑你記得嘅故事內容寫,咁最少就成功咗一半架啦!

當然,如果理解完文章內容後仲有少少時間,就攞枝螢光筆出黎,highlight翻一啲重要嘅專業名詞/動詞/形容詞,令自己對文章印象更深刻,等你默書嘅時候最起碼唔洗眼望望!

方法二(針對默英文生字)

許多時候,老師總會揀一大堆英文生字作為背默內容,如果係默書個日先記得要默,相信好多人會背到崩潰。係呢種情況下,就唔好死記住啦,分咗類先啦!

同學仔可以根據英文生字嘅首個字母,以a-z進行排列。咁講可能同學仔唔係好明,咁我就舉個簡單嘅例子啦!

例如你默書嘅生字有accelerate、zaftig、traceable、macaroni、laudable...

你就可以將佢地咁樣分類先:

accelerate

laudable

macaroni

traceable

zaftig

然後就可以跟順序數返以字母a開首嘅生字有1個、以字母l開首嘅生字有1個...如此類推。排列之後先再記內容咁就可以更快速有效咁記默書內容啦!

【2020 DSE Mock Exam】你唯一需要嘅模擬試

現正開放早鳥報名,快啲嚟【呢度】睇下詳情喇!

閱讀更多
一升上中六,距離DSE就得翻半年左右嘅時間。今日開始自製課後時間表(timetable),即使落堂都可以做好時間管理、規劃好時間只咗該做嘅事情,溫書溫得快、自然休息時間都多啲啦!

DSE時間管理法 | 中六返學日Timetable

Smarkle_dse

2019年11月03日

9
唔知道大家溫書果陣有冇咁嘅感覺呢?身為DSE嘅過來人,受過DSE嘅洗禮,好明白大家喺備戰考試時嘅煎熬🤕有時望著厚到成座山咁嘅notes同埋教科書,真喺有種「心很累」、「還不夠絕望、尚可更絕望」嘅感覺😢。不過,年輕人,唔駛咁灰wor!以下喺幾個我根據自身經驗,同埋自己睇書做research得返黎嘅背書心得,希望可以幫到大家😜

抽字記憶法!助你得勝DSE!

Smarkle_dse

2019年10月09日

18
好多人都會覺得準備文憑試瞓覺等於浪費時間。今日作者就同你講瞓覺?都可以溫書!瞓覺?都係一個考好DSE嘅攻略!

【DSE備戰攻略】三文治記憶法

Smarkle_dse

2019年10月23日

6