中五升中六-暑假唔想無聊hea做咩好?

AfterSchool
AfterSchool 2019年07月31日
升中六嘅你,呢個係你DSE前最後一個暑假,絕對係你一個好大嘅衝刺機會🔥所以今次我就想同你分享充分善用暑假之道😉

升中六嘅你,呢個係你DSE前最後一個暑假,絕對係你一個好大嘅衝刺機會🔥所以今次我就想同你分享充分善用暑假之道😉

1.思考大學選科

  • 上網睇下各科嘅收生要求同歷年數據,衡量自己實力同目標嘅差距

  • 思考自己興趣所在:文?商?理?

  • 上大學官方網站睇下各科嘅課程同就業出路

  • 問讀緊U嘅師兄師姐相關意見

好多姨媽姑姐都會講:哎呀,唔使咁早諗啦,總之你而家專心讀書先,成績好嘅話咩科都任你簡到💁‍但選科係越早諗越好的,因為你知道自己目標學系重視邊科成績後,就要集中火力擺多啲時間落果科(e.g.你想讀accounting,你就擺多d時間落商科)咁樣時間分配都會做得好啲⏳

2. 考慮是否需要drop科

考完中五大考算係drop科嘅最後最後嘅合適關頭🤔(p.s.我自己亦係Chem嘅逃兵😓)我識得有啲人係中六先drop,甚至係DSE先黎後悔再缺席果科。

但讀書上同心理上嘅掙扎已經浪費太多時間🙅‍♀ 如果你讀緊一科嘅狀況完全符合以下情形,我就會建議你認真考慮下去留:

  • 付出同成果不合比例(e.g.擺四到五成嘅學習時間落去果科,但成績係最差)

  • 果科同你大學想讀嘅科冇太大關聯(e.g.你大學想讀商,而你讀bio讀得好吃力)

  • 你唔係好執著非3X不可 (如果你唔aim讀神科的話,其實2X/2.5X已經夠)

當然,drop科係好認真嘅事,記住問下科主任老師嘅意見 🤔

3. 搜羅學習資源

收集學習資源係超花時間的😕趁暑假就快啲做:

  • 搵By Year同By Topic嘅Past Paper

  • 影印Past Paper (如果學校唔幫你print的話)

  • 整理自己嘅讀書筆記(超重要!!)

  • 參考過來人讀書心得(e.g. 睇AfterSchool嘅分享)

  • 買補習筆記/ mock paper(有需要的話)

4. 搵補習

中六要溫書、操卷、補課、做SBA etc.😩時間少之又少,所以我個人都不太建議中六補太多習😥


真係覺得好有需要補嘅話,試下暑期精讀班,個幾月內地獄式集訓,如此一來開學就未必需要補,有多啲空餘時間🤔(報AfterSchool嘅網上課程都好慳時間架!好似上YouTube咁輕鬆!)

5. 做定學校啲無聊野

做定你覺得對DSE冇乜幫助學校又一定要求你做嘅野💩(e.g. news commentary, gp project, portfolio)

如果你知道project/ SBA要睇邊套書/戲嘅話,咪睇左先囉😴等到開學就可以集中火力備戰DSE😎

6. 溫書,操卷

呢點係常識吧😂😂

7. 培養好習慣

我知好多人一放假就日夜顛倒… 但去到F6咁緊張嘅階段就好停啦!✋作息要定時,就算放假都較鬧鐘,逼自己早睡早起(e.g. 六/七點起身),起碼訓七個鐘,保持呢個習慣到study leave,鬥志同狀態都會好好多🔥


同埋再忙都要做運動,例如夜跑,運動完身體會累,但會精神好多,溫書更有效率,而且減低患病嘅機會👩‍⚕


我有個夜貓fd去到study leave先一時夜訓,一時早訓,DSE先黎病左好幾次。所以千萬不要忽視自己嘅健康啊!

8. 訓練專注力

專注力對於溫書/考試呢d分秒必爭嘅情況超級超級重要😠如果你係機不離手,趁暑假就試下去自修室,學習獨處時點樣靜下心來💁‍♀同埋可以訂立時間表,逼自己響某段時間做曬所有野之後先黎休息⌚


唔好Study Leave先黎改拖延嘅習慣!

9. 放鬆

呢個暑假瘋狂操卷加補課,係chur的😥聽歌,做運動,約fd出黎吹下水都係唔錯嘅減壓方法😴但唔好再煲劇/煲動漫/追星,會有心癮的😑可以unlike/ unfollow 之前like/ follow 過嘅相關pages,逼自己唔再追新動態,都唔好再同fd傾啦。


我暑假果陣就一次過del曬手機game💩一時嘅忍耐係為更好的將來🌈可以去下短途旅行,但唔好去成個月嘅exchange/ trip 啦🌚


睇完係咪覺得暑假好多野可以做,可以好有意義同充實呢!即刻坐言起行把握而唔好浪費時間啦!唔喺又hea走咗啲時間架啦!


【2020 DSE Mock Exam】你唯一需要嘅模擬試

現正開放早鳥報名,快啲嚟【呢度】睇下詳情喇!

閱讀更多
好多同學都會選擇通宵溫書,但到底呢個係咪一個溫書好方法呢?如果你都係其中一員,不妨參考下以下嘅五個高效率學習小貼士:

首先,同學要認清「熬夜不如早起」這事實,研究證實早上是大腦最活躍的時間。故此,在睡前喝一杯熱牛奶,培養規律的起床時間,制定一個sleep tracker ,找到自己最佳的睡眠週期等等都是可以讓自己在早上起床時精神飽滿。

仲通宵?!五大高效學習的小貼士

culawstudy

2019年11月22日

17
中六準備考DSE嘅你,有冇覺得返學嘅時候,上堂好似浪費緊自己溫書嘅時間;但係放假嘅時候就仲衰過返學,一喺屋企就Hea走曬啲時間?呢啲全部都係因為冇好好咁計劃自己嘅時間! 之前AfterSchool Share過 @smarkles_dse  嘅【中六上課日時間表】 ,今次就同大家分享個中六假日時間表啦!

DSE時間管理法 | 中六假日Timetable

Smarkle_dse

2019年11月14日

13