我對自己的英文很自卑

culawstudy
culawstudy 1970年01月01日
我喺小學五年班嘅時候由內地嚟香港讀書,嗰個時候啲英文程度真係好差,因為內地學英文或者考試,都係給你中文,然後叫你寫翻他的英文就可以了。

我喺小學五年班嘅時候由內地嚟香港讀書,嗰個時候啲英文程度真係好差,因為內地學英文或者考試,都係給你中文,然後叫你寫翻他的英文就可以了。



🖌 有一次,係小學玩一個拋豆袋嘅遊戲,佢要我串蘋果🍎嘅英文,每拼一個字就拋高一下豆袋,但係我連蘋果🍎嘅英文點串我都唔識,就比高年級負責這個遊戲的人笑我。果下都覺得自己好尷尬。



⭐️之後來到香港,我就讀的小學係村校,整個學校加上老師和學生只有80多人,我那級只有24人,最少人那班只有5個人。真的是超級小的小班教學。



⭐️到了香港,上英文堂依然都唔係用全英文去教,只係課本上面嘅英文單詞係用英文教,所以去到中學嘅時候我連舉手嘅英文我都唔識😖而且那段時間,我的英語發音不準,所以有時候會被人笑。



⭐️不只是英語,連廣東話有時候都會被人笑帶有「鄉音」,所以真的很自卑,完全不敢講英語。這個情況是到了中學依然是這樣,如果認識我的朋友就知道,我有一段時間是死活不肯說英語的。



⭐️之後很幸運,考到了庇理羅士女子中學,讓我的英語在這段時間進步了很多。



📕但一開始到了這所全英語教學的學校時,是完全不能適應的。當老師叫我們舉手嘅時候,我要問隔離同學佢講緊啲乜嘢,或者一啲普通嘅單詞,例如鼓掌我都唔識,係見到人哋做乜嘢我就做乜嘢,英語基礎真的很弱。



說了那麼多其實也是想讓大家了解一下我不是那種一開始就出生在充滿英語氛圍的環境中,也有機會讓英語變好的!💕如果想了解我讓自己的英語進步,可以持續關注我的post還有給我一個like🙏🏻鼓勵我繼續分享自己的學習過程喔。