吾同中文 | Maychu
吾同中文 | Maychu
中文

吾同中文 | Maychu

教學與我並生,吾同中文齊一
  • (1378)|1688位學生
導師介紹
🌟DSE 中文科5** .深度掌握考評套路 🔖大學修讀中史+文學.專科專教 👍🏻3年補習經驗.獲歷屆學生無數好評 🎖DSE Best 5 30 分.真正實戰狀元
  • 學生評價
  • (1,378個評價)
4.6
導師分數
4.6
導師分數
66%
28%
4%
0%
0%
yo
yo
2021 DSE 考生
我已經考完DSE了,雖然不知中文考成怎樣,但還是想來AfterSchool感謝一下老師。認識老師是源於IG,一直以來很喜歡翻看老師關於古人或書本的評價,逐報讀了這個課程。但因報讀時已是二月底,進度上有些趕,不過自身底子不差,也算勉勉強強跟得上。雖然整個課程歷時很短,我的DSE中文生涯也至此結束,但我相信我對中文的熱愛並未停止,並且會繼續堅持下去。感謝在這一年裡認識到老師,希望未來也會成為像老師這樣的人。題外話,整個課程中唯一不滿的是開考前兩星期交了作文給老師,但是至今仍未收到回復,這是我最遺憾的事,因為我真的很想聽一下老師對我這篇文章的評價。
Tsz Cheuk TC
Tsz Cheuk TC
Ms Chu喺今次第五期裏面首先交收我哋關於卷三綜合嘅見解論證部分, Ms Chu打嘅筆記好詳盡, 入面好清楚講返學生常犯嘅錯誤以及如果係Ms Chu嘅話佢會點樣修改, Ms Chu對每一個想法錯誤嘅修改都好詳盡, 清楚列明究竟常犯錯誤裏面係犯咗啲乜嘢錯誤, 幫助我哋可以寫到一個好嘅見解論證。此外, Ms Chu交收我哋關於文言文閱讀嘅相關技巧, 教我哋點樣睇文言文嘅唔同句式, 仲會同我哋分析運用第二人稱寫作嘅一啲文章。總括而言, 今期課程都令我獲益良多。
sophie
sophie
2021 DSE 考生
住Ms Chu同我哋講解修辭手法, 都會解釋一啲好文當中運用到嘅修辭手法, 筆記裏面每篇文章都會有好詳盡嘅解釋, 真係好有心。Ms Chu仲同我哋講解DSE 2015嘅閱讀理解《跑道》, 教授我哋唔同嘅拆題技巧同埋解題框架。最後, Ms Chu仲會同我哋講解一啲基本嘅中文語法知識, 畀我哋可以提升閱讀文言文嘅能力。
Alkaline
Alkaline
2022 DSE 考生 - 旅港開平商會中學
好喜歡這把聲音!!
我覺得在教學內容上解釋的非常好
起碼比日校老師好多了
另外覺得節奏上 讓我很喜歡!!
其實比我獨自在參考書裡面尋找資料還要好很多 因為說一些可能在參考書裡面找不到的內容
覺得可以一個小時內完成這個課程真的很美好!!

吾同中文 | Maychu

教學與我並生,吾同中文齊一