MH Economics
MH Economics
經濟

MH Economics

DSE 中大經濟系導師
  • (263)|1679位學生
導師介紹
🌟 DSE ECON 5**.戰績備受肯定 👔 中大經濟畢業.保證專科專教 📈5年補習經驗.學生成績顯著躍升 📚 熟知考評套路.自創答題框架
  • 學生評價
  • (263個評價)
4.5
導師分數
4.5
導師分數
60%
29%
7%
1%
0%
BeforeSchool
BeforeSchool
金文泰中學
堂上所教授Skills好有用而且教得好好, 可以更加容易掌握到技巧。係操卷期間,我發現好多本身唔識題目可以用小小skills做出。團隊都好專業,用自己教書時間之餘啲休息時間忙中回覆我地問題,同埋改卷改作文。自己都希望操卷過程越來越熟練,成功dse考好成績。我覺得教得超好, 雖然自己都係差唔多喺CLASS到尾聲嘅時候先正式加入, 我未必聽得明有好多講過嘅技巧。但係真心想講, 自從加入咗CLASS之後, 我想刪除定輸數嘅諗法,設計嘅筆記內容豐富, 分類得幾詳細。同埋我都幾鍾意上堂嗰陣嘅氣氛, 指定同學無論係啱定錯都好, 都會要求同學去交流一下自己會揀或者寫呢個答案嘅原因, 從而去糾正返運用技巧方面會唔會有咩錯誤, 令整個交流都變得好有意義。
小BB榮
小BB榮
2023 DSE 考生 - 聖母玫瑰書院
如果沒有您思想的滋潤,怎么會綻開那么多美好的靈魂之花?啊,老師,人類靈魂的工程師,有誰不在將您讚揚!

當苗兒需要一杯水的時候,絕不送上一桶水;而當需要一桶水的時候,也絕不給予一杯水。適時,適量地給予,這是一個好園丁的技藝。我的老師,這也正是您的教育藝術。

您的思想,您的話語,充溢著詩意,蘊含著哲理,又顯得那么神奇――呵,在我的腦海里,它們曾激起過多少美妙的漣漪!
十年樹木百年人,老師恩情比海深。一日為師終身父,畢生難以報師恩。
terance
terance
2023 DSE 考生
Econ sir 好好人 Econ sir 係今次課堂裏邊主力瘋狂去操機會成本,F4 嗰陣好睇落好容易但係其實可能答唔中考評局嘅marking/關鍵字 econ sir 今次詳細地講明機會成本嘅答題模式同埋方法,加埋詳細嘅question bank 令到我哋可以喺考試考機會成本攞到滿分 tim !!
Odysseus
Odysseus
2023 DSE 考生 - 東華三院陳兆民中學
我十分感激這個有關於opportunity cost的課程的存在。這位先生對有關於opportunity cost的解釋十分詳盡,能夠有效地鞏固我的知識,打好了我的根基,作我堅固的磐石,令我得以在未來會考中所向披靡。因此,我十分感激我有幸參與此課程,謝謝你!
導師文章

MH Economics

DSE 中大經濟系導師