【DSE English Reading Paper 1】DSE英文卷一閱讀理解全方位攻略

Mr. J English
Mr. J English 2020-8-9 10,397

相信同學喺學校、補習社都做咗好多 DSE English Paper 1 Reading 嘅練習,不過同學會唔會越操卷越多疑惑?

我就成日收到同學好多疑問:

「Mr J!Paper 1 Part A同 Part B 點分配作答時間?」
「Reading 嘅 Part  B1 同 Part B2 點揀好?」
「我無背好多vocab啊,見到唔識嘅idiom點算?」

唔好忽視以上問題!要解答佢哋,同學需要先剖析 Paper 1 嘅結構,了解自己 Level 喺邊先可以制定做卷策略,用最高效率 K.O. 最多有把握嘅題目!

今日我將會同大家由佔分、Past Paper 常見題型出發,學曬時間分配同題型技巧!如果你想知DSE英文卷一閱讀理解嘅題型 specific skills、English Part A 同 Part B 時間分配常見謬誤、Part  B1 同 Part B2 嘅選擇、同點面對唔識嘅 idiom,就要睇曬我跟住落嚟提供嘅星級 tips 啦!

HKDSE English Paper 1佔分比例

根據考評局 2021年英國語文科評核大綱顯示,HKDSE 英文卷一閱讀佔整體科目總分 20%,其中 Part A 必答 和 Part B 選答各佔10%。所以同學做題時要緊記,兩 part 都同樣重要,不要為了 Part B 而「hea做」 Part A,顧此失彼。

DSE 英文卷一 English Reading 常見題型技巧

題型方面,DSE 英文卷一不外乎以下格式:

  1. Multiple Choice (MC)
  2. True or False (T/F)
  3. 配對題 (Matching)
  4. 撮要填充題 (Summary Cloze),
  5. 短答Short Question/ 長答 Long Question(SQ/LQ) 

短答題常見出法包括:

  1. 參考題 (“what does X refer to”)
  2. 尋找同義/反義詞等

長答則包括:

  1. 解釋題 (“Explain…”/ “Why…”)
  2. 陳述利弊題 (“State…”) 
  3. 析述立場題 (“Do you agree…”) 

要準確獲取最佳分數,大家需熟習每種題型的難易度、容易失分位,避免誤墮陷阱。例如 MC 四個選項中必有一個誤導分子 (misleading factor),看似正確但題目要求「最佳答案」,所以即使該選項部分正確也未必是最終答案。

Summary Cloze 秘訣在於熟悉不同生字的 part of speech,答案往往在文中會找到,只要根據題目語境適當轉換 part of speech 即可得分。

析述立場題切忌完全自我放飛、自說自話,標準答案往往是需引用文章提供的觀點去加以支持自己所選的立場,不能自創原由。

 

 

DSE 英文閱讀卷 Part A/ Part B 時間分配

如果你會「做唔切」DSE 英文卷,或者唔夠時間 check 卷,咁就說明你喺時間分配上仲有好大改善空間啦。

究竟點樣喺一個半小時內閱讀兩篇長文,完成四十多條 (甚至更多) 的題目呢?

一個常見的概念謬誤就喺 45 分鐘做 Part A,45 分鐘做 Part B,其實唔好被 Part A 文章長度給嚇倒,Part A 即使篇幅較多,但用詞及題型卻往往比 Part B 簡單直接,所以你需要的時間會比你想像中少;相反 Part B 有時文章篇幅較少,但用詞通常較艱澀難懂、長題目陷阱較多,需要花費較多時間對付。

所以大家應分配 35 分鐘完成 Part A,就算未做完也不要戀戰,最理想的情況是預留 45 - 50 分鐘做 Part B,最後 5 - 10 分鐘 check 卷。

有啲同學容易喺 MC 或 T/F 這些邏輯推理選擇題中被擾亂思維,最後沒時間做後面較 factual 較直接的複述題,弄至得不償失。都有同學是在最後 5 -10 分鐘 check卷時過度分析 (over-analyze) 自己的答案,在臨交卷一刻草草「轉鈦」,原本啱都變錯,委實可惜。

 

DSE English 閱讀理解常見疑問

Q1:英文Paper 1 Reading 應該揀 B1 定 B2 作答呢?

Mr J:綜觀 2012-2019 DSE English Paper 1 考生作答數據,選答 B1 的學生比例每年下降,說明考生都明白 B1「保守攞 4」這個策略已經不合時宜。真正劃分 Level 5、5* 及 5** 的題型只集中喺 B2 的某一兩條長題目,就算唔識都未至於要放棄整個 Part B2,所以以可取分數來說,B2 較 B1 來得划算。我嘅《One Hour 5** Super Intensive》會有更多以 Data-Driven 模式分析的趨勢比大家參考!

Q2: Reading long question 究竟應該參考題目/文章內關鍵字作答,定用自己文字 paraphrase 一次呢?

Mr J:呢個問題經常有同學問,答案是:前者——參考題目/文章關鍵字!抄重點字眼並不代表你能力比較低下,反而答案本身 (例如一個 noun/ verb phrase) 也應該要遵從文章裡的用字,容易獲取滿分。

Q3:DSE 英文卷一面對唔識嘅 idioms 點算?

Mr J:答案比你想像中簡單:唔識,就靠估!英文 idioms 很靠同學平時的累積,就算英文能力極強的學生也有可能被考評局殺個措手不及,對 idioms 無從入手。其實在這些情況下,考評局已預料到大部分考生也不懂這個 idioms,所以評分上也相對鬆手,如果你估中一半,可能已經「執到」半分。

當然,估的方法不是 random,而是仔細研究 idiom 出現的語境 (context),探究人物與人物之間、事物與事物之間的關係 (dynamic)。例如A 君和 B 君是敵對關係,所以緊隨其後的那句 idiom有沒有可能是形容兩者的龍爭虎鬥?又例如 A 事件直接導致 B 事件的發生,那相對的 idiom 也應該有因果關係在裡面。明白了 context 的重要性,就算遇到聞所未聞的 idiom,心裡面都有幾分打算,錯極有限。

睇曬以上咁多英文閱讀獨門攻略秘技之後,相信你一定會明白:DSE Reading 卷唔係不停操練就會有進步,而喺要研究埋考評局出題方向同答題技巧!

 

重要!!有好嘢送比大家!!

其實大家見到我同你哋講咁多關於 exam skills 嘅嘢就明白,雖然自身嘅英文水平會影響到 DSE 嗰 grade,但呢個考試遊戲更注重「考試技巧」!以 Paper 3 Listening 為例,份卷表面上好似好考同學嘅英文功底,但實際上就有好多地方只要用 skills 就已經可以攞到分!根本唔需要靠大家嘅英文能力!

為咗加強各位同學對 DSE 英文嘅信心,我特登開咗一個「學費全免」《「一分不失」Paper 3 精讀班》!大家一定要嚟報名體驗下真正嘅考試技巧

 

「一分不失」Paper 3 精讀班

 

免費 DSE 電子報
定期為 30,000+ 中學生送上實用 DSE 資訊和資源
Mr. J English

Mr. J English

Your DSE English Strategist