通識
Issac 通識
資歷實力 無可匹敵
  • (627)|786位學生
導師介紹
你有一顆想靠通識入心儀大學的心嗎?你知道通識考評玩法嗎?你有無想過用最少時間溫習,但可以喺DSE完美KO 通識嗎?Issac大學本科主修通識教育,真正專科專教!而且在學期間已有教超過20間中學通識課後班經驗,教授學校涵蓋Band 1-Band 3,不論你是來自什麼程度的學校,我也深明你們在學習通識科的困難之處,從而對症下藥,要你100 %信心上試場、入大學!Issac教學理論及實踐並重,多年來受無數學生讚揚及好評,2018 年Issac 學生近60%奪Level 5以上,95%奪Level 4以上,被封為通識考評鬼才。補通識,捨Issac 其誰?"
  • 學生評價
  • (627個評價)
4.6
導師分數
4.6
導師分數
67%
23%
6%
1%
0%
Tsz Cheuk TC
Tsz Cheuk TC
我覺得Issac Sir教得幾好, 自己係喺第八期先至正式加入呢個通識穩 5 奪星精英班。喺今次第八期裏面, Issac Sir同我哋深入探討能源科技與環境嘅一啲大熱議題, 包括電力市場、發展電動車嘅可行性同埋電子道路收費計劃。呢啲議題雖然聽過下但係就未有深入嘅認識, 好彩Issac Sir喺今次第八期裏面幫我深入咁解釋返呢啲議題係喺度講緊啲乜。Issac Sir設計嘅筆記內容豐富, 有一啲必讀嘅概念字同埋有適當嘅練習, Issac Sir仲會提供額外嘅練習畀我哋做, 同埋教我哋要留意番題目嘅關鍵字眼, 例如佔12分嘅多大程度上同意嘅題目, 若果用比較嘅方法去做, 12分裏面就算冇其他扣分位, 最盡都只可以拎到7分, 所以留意返題目嘅關鍵字眼係好緊要。筆記練習後面都會有參考答案, 不過Issac Sir唔會淨係畀咗個參考答案就算, 而係會同我哋逐一去分析點解參考答案會咁寫, Issac Sir希望我哋可以明白佢思考個模式係點樣樣, 從而可以應付到相關嘅題型。
Alkaline
Alkaline
很想說一些感謝的話給你!!
謝謝你一直幫我在清concept
提供了我們不會在學校裡面得到的資源
我很喜歡那一種用issue 打開一個module 的approach
也是真這樣,我覺得東西其實離我們真的不太遠 LS 其實是身邊最貼近我們生活的一個科目 也打破我對他的感覺
另外,其實你真的很有心機,讓我們交練習,准備了很多很多我們中學程度不會接觸到的論文,也是打開了我的眼界。
我真的很喜歡你的課堂哦~
我們彼此都要加油!!
RLJPF
RLJPF
喺呢期好詳盡咁幫我重溫返我喺暑假期間所學嘅modern China內容, 畀我將一啲都幾重要嘅概念例如soft power等等嘅知識都總算由零開始釐清曬。到咗今次第二期裏面, 真係好多謝Ronald Sir用咗第一堂嘅大半堂時間去講返係第一期學過嘅內容同埋做咗唔少題目清番啲概念, 覺得真係教得好詳盡同埋清楚, 所以每次上堂都可以幫到我Pick Up返我唔識嘅嘢, 有效咁幫手鞏固知識。
hazelpang
hazelpang
導師非常有耐心解答學生提問,上課時為學習內容作歸納,令課堂講解更容易明白。講解的各概念均能用於試題作答上,提升學生的作答效率與質量。筆記附重點概念及各種議題探究,十分完善。另外,導師提供的試題批改非常詳細,能針對學生的回答並提出改進方案,十分良好,具教育熱誠。
導師文章

Issac 通識

資歷實力 無可匹敵