【襯托】正襯|反襯 (句子例子 + 手法意思)

文靜
文靜 2024-5-17 1,379
襯托手法屬於中文DSE修辭手法,意指將一個主角與一個配角透過正正或正負的方式描寫,以突出主角的特徵。AfterSchool為你解構襯托手法嘅基本用法、手法意思及實例句子例子!
「襯托」係DSE常見嘅修辭手法之一,當中分為「正襯」及「反襯」,前者為A+a的正配角搭配,後者A+b的正配角搭配,以配角突出主角的某一種特徵。
AfterSchool以下為你解構襯托手法嘅基本用法、手法意思及實例句子例子!

襯托意思

襯托意義

襯托是指利用其他事物(配角)來強調或突出某一事物(主角)的特點。

正襯:用相似的事物來襯托

反襯:用相反的事物來襯托

襯托作用

  • 突出重點:通過襯托,可以讓讀者或聽眾更容易抓住重點,理解作者想要強調的內容。
  • 增強表現力:襯托能使表達更加生動,增強作品的感染力和說服力。
  • 深化主題:通過襯托,可以更深刻地揭示主題,使作品更具深度和內涵。

襯托基本用法

襯托旨在突顯主角嘅形象,因此句中出現嘅兩個事物必定有主次關係之分,即一個係主角,一個係配角。例如:「萬綠叢中一點紅」呢一句入面「萬綠」係講緊草木,「一點紅」係講緊「一朵紅花」,雖然兩者都係一啲好靚嘅事物,但我哋明顯可以感受到句子中形容花係比草木嚟得更加靚,所以兩者唔係並列關係,而係要用「萬綠」來襯托「紅花」嘅美麗形象,所以呢句就屬於襯托(正襯)。
另外要留意,襯托可分為正襯同反襯,所以襯托唔一定用於相同性質嘅比較,亦可用於相反性質嘅比較。例如《愛蓮說》「出淤泥而不染」呢句入面就利用「淤泥」嚟反襯蓮花嘅脫俗(注:唔係對比,因為蓮花嘅重要性 > 淤泥!)。

正襯例子

(1)「揮手自茲去,蕭蕭班馬鳴」
(以馬叫的滄桑聲襯托出與友人道別的不捨和心酸,道別友人是主角,馬鳴是配角)
(2)「桃花潭水深千尺,不及汪倫送我情」
(以桃花潭的深襯批出對友人深厚的感激之情,感激之情是主角,桃花潭是配角)

反襯例子

(1)「蟬噪林愈靜,鳥鳴山更幽」
(以蟬鳥的聲反襯山林的靜,蟬鳥為配角,山林為主角)
(2)「問君能有幾多愁,恰似一江春水向東流」
(以實襯虛,愁為主角,實景為配角)
(3)四周黑漆漆的一片,只有一盞燈發出暗淡的光
(以漆黑的環境襯托出暗光的光,光為主角,黑為配角)

襯托 對比 分別

 襯托對比
意思以主角A搭配同一性質的配角a或相反性質的配角b,突出主角A的特徵將A和B對比
關係主次關係並列關係

更多 襯托 練習

每題後面有一個空格,請你填寫合適的詞語或句子,運用襯托手法完成句子。

正襯

1. 在一片翠綠的草地上,______________ 顯得格外鮮豔。
2. 在夏天的海邊,_________________ 更顯得湛藍深邃。

反襯

1. 在烏雲密布的天空下,______________ 顯得格外明亮。
2. 在喧鬧的城市中,__________________ 顯得格外寧靜。
文靜

文靜

文學奬得主 作家級補習名師獨創寫作萬能KEY絕技 倒模式背文5**真跡印證 超凡教學威力